ЕТНОПОЛІТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СУВЕРЕНІЗАЦІЇ ТУРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - Халимон, Сергій Іванович; Шевченко, Денис Олегович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті проаналізовано етнополітичні особливості та сучасні тенденції суверенізації Турецької Республіки у контексті поширення ідей тюрко-турецького культурного простору. Констатується, що тенденції суспільного розвитку, пов’язані з етнополітичними чинниками є важливим аспектом міжнародних відносин. Враховуючи глобалізаційні процеси важливо розуміти яку роль у стратегічній картині відіграє Туреччина. Турецька Республіка протягом своєї історії переживала періоди авторитарного правління, зокрема під час військових переворотів і під час правління однопартійної системи, що закріпили авторитаризм в політичній культурі країни. Це сприяло розвитку тенденції до сильного та централізованого керівництва. Політична культура в Туреччині підкреслює важливість лідера політичної партії, а не самої партії. Лідери вважаються вирішальними фігурами у задоволенні потреб суспільства та забезпеченні виживання та процвітання Туреччини. Україна повинна робити висновки із сучасної політики Туреччини, адже останні події вказують на відмову від постулатів Ататюрка щодо становлення світської, демократичної, правової держави. Закріплення авторитаризму в політичній культурі країни може призвести до втрати цінностей гуманізму, поваги до прав людини та демократії.