ЗАПОБІГАННЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ У СФЕРІ ПРАЦІ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ - Колєснік, Тетяна Володимирівна (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті викладено бачення нових підходів у підвищенні ефективності запобігання дискримінації у сфері праці. Проведено аналіз національно та міжнародного законодавстві про засади запобігання дискримінації у сфері праці. Визначено загальне поняття дискримінації та охарактеризовано її види. Окреслено організаційно-правові засади запобігання та протидії дискримінації з метою забезпечення рівних можливостей кожного щодо реалізації права на працю. Також приділено увагу і дослідженню концепції «позитивної дискримінації», що використовується в контексті національного законодавства. Визначена соціальна роль профспілок та акцентовано увагу на їх залученні при врегулюванні забезпечення помітності цих важливих питань у сфері трудових правовідносин. За результатами дослідження обґрунтовується необхідність про внесення змін до норм чинного законодавства, з метою уникнення дискримінаційних проявів з боку роботодавця та мінімізації негативних наслідків неправомірної поведінки суб’єктів трудових правовідносин.