ОСОБЛИВОСТІ УЧАСТІ ПРОКУРОРА В ГОСПОДАРСЬКОМУ ПРОЦЕСІ - Романчук, Тетяна Анатоліївна (Правовий часопис Донбасу, 2025)
Статтю присвячено дослідженню актуальних питань участі прокурора в господарському процесі. Наголошено на неоднозначному й часто суб’єктивному характері визначення підстав для представництва прокурором інтересів держави в суді, що обумовлює практичну складність реалізації цієї функції в умовах сучасного господарського судочинства.Метою статті є розкриття актуальних питань, що виникають у зв’язку з участю прокурора в господарському судочинстві, а також виявлення особливостей і проблемних аспектів такої участі.Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, у чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Автором аналізуються положення частини 3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» та наголошено, що хоч ці положення формально є чіткими, проте практика їх застосування ускладнена наявністю великої кількості оціночних понять, які трактуються залежно від конкретної справи й обставин, а також часто викликають заперечення з боку інших учасників судового процесу.За результатами аналізу судової практики та наукових джерел автором аргументується неоднорідність підходів до тлумачення змісту поняття «інтереси держави» та умов, за яких прокурор може втручатися в господарські правовідносини.За результатами проведеного дослідження автор доходить висновку, що підставою представництва прокуратурою у господарському суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів. У господарському процесі прокурор може брати участь як особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або ж як позивач. Процесуальні права прокурора, на відміну від інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, є дещо ширшими.