ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ПРОТИДІЇ ВИКОРИСТАННЮ КОШТІВ, ЗДОБУТИХ ВІД НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ, ПРЕКУРСОРІВ, ОТРУЙНИХ ЧИ СИЛЬНОДІЮЧИХ РЕЧОВИН АБО ОТРУЙНИХ ЧИ СИЛЬНОДІЮЧИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ - Назимко, Єгор Сергійович; Пономарьова, Тетяна Ігорівна; Князєв, Сергій Миколайович (Правовий часопис Донбасу, 2025)
У статті аналізується ефективність кримінально-правової норми, якою встановлено кримінальну відповідальність за використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів. Доводиться доцільність визначення способу її удосконалення шляхом виконання однієї з двох альтернативних дій: 1) доповнення переліку предметів кримінального правопорушення, передбаченого ст. 306 КК України фальсифікованими лікарськими засобами;2) декриміналізації кримінального правопорушення, передбаченого ст. 306 КК України. Вказується на актуальність детального аналізу міжнародних правових документів у сфері боротьби із незаконним обігом наркотичних засобів, який надасть можливість привести національне кримінальне законодавство у відповідність до acquis communautaire.