ГАРМОНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ СТАНДАРТАМИ ДОСТУПУ ДО ПРАВОСУДДЯ В КОНТЕКСТІ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ - Зарадюк, Зоряна Валентинівна; Музичук, Катерина Сергіївна (Правовий часопис Донбасу, 2025)
У статті досліджено основні проблеми доступу до правосуддя, українську систему кримінального провадження та її основні недоліки; розуміння поняття «доступу до правосуддя». Проаналізовано сучасний стан забезпечення доступу до правосуддя в українському кримінальному провадженні та визначення напрямів його гармонізації з європейськими стандартами, зокрема у сфері протидії корупції. Також на прикладі конкретних справ Європейського суду з прав людини визначені основні стандарти доступу до правосуддя.Автори зазначають, що в процесі євроінтеграції Україна зобов’язана гармонізувати своє законодавство з Копенгагенськими критеріями, які визначають верховенство права як одну з основних умов членства в Європейському Союзі, та в контексті цього виокремлює деякі вимоги ЄС. Також автори дійшли висновку, що гармонізація українського кримінального процесу з європейськими стандартами доступу до правосуддя потребує системного підходу, який охоплює як удосконалення законодавчої бази, так і реформування практики застосування норм права. Та на основі цього виділили основні ключові напрями.