ПИТАННЯ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ - Волох, Олександр Костянтинович (Правовий часопис Донбасу, 2025)
Проблеми можливості реалізації в Україні конституційних прав і свобод людини та громадянина по-новому зазвучали в розрізі ухваленої 2021 року Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року (далі – Стратегія). Станом на сьогодні Стратегія діє в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2025 р. № 294-р. Як наголошується у вступі до Стратегії, «відповідно до Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Водночас перед багатьма громадянами України постає низка бар’єрів у реалізації своїх прав… Відсутність безбар’єрного середовища не лише створює проблеми для мільйонів громадян, а й призводить до загального погіршення добробуту кожної людини».