ЗАГАЛЬНІ ЗАХОДИ ВІКТИМОЛОГІЧНОГО ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬНИЦЬКИМ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАНОСТІ ДИТИНИ - Котенок, Тетяна Володимирівна (Правовий часопис Донбасу, 2025)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз загальних заходів віктимологічного запобігання насильницьким злочинам проти статевої свободи та статевої недоторканості дитини з урахуванням сучасних кримінологічних підходів і потреб удосконалення державної політики у сфері захисту прав дитини. Доведено, що загальні заходи віктимологічного запобігання мають комплексний і міждисциплінарний характер та охоплюють правові, соціальні, освітні й психологічні інструменти, спрямовані на формування безпечного середовища для дітей, підвищення рівня їх поінформованості щодо ризиків насильства, а також удосконалення механізмів раннього виявлення загроз статевій свободі та статевій недоторканості. Окрему увагу приділено доцільності впровадження регіональних програм віктимологічного прогнозування рівня віктимізації дітей, а також створення спеціального фонду відшкодування шкоди потерпілим від злочинів із визначенням альтернативних джерел його фінансування.