ЕКОНОМІЧНА ЗЛОЧИННІСТЬ В УКРАЇНІ: ДЕТЕРМІНАЦІЯ ТА ПРОТИДІЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Джужа, Олександр Миколайович; Тичина, Дмитро Михайлович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті наголошено, що в умовах переформатування світового порядку, українське суспільство потребує оновленої кримінологічної парадигми, яка у відповідності з викликами постіндустріальної економіки кризового розвитку, зумовить якісно нові підходи до формування системи сталої економічної безпеки. Виокремлені та розглянуті нормативно-правові (тінізація економічного сектору, мінімізація перевірки законності походження коштів, що вводяться в господарський та фінансовий обіг; відсутність дієвої нормативно-правової підтримки та захисту підприємництва, недостатня ефективність системи відповідальності за порушення антимонопольного та податкового законодавства; корупція, прийняття нормативно-правового акту «понад компетенцію» та ін.) та організаційні детермінанти (реформування інституцій сектору безпеки, нецільове використання бюджетних та позабюджетних коштів, несвоєчасне вжиття комплексу кримінологічних заходів забезпечення економічної безпеки, неготовність відповідних фінансових та контролюючих органів оперативно виявляти та достовірно фіксувати протиправні дії у сфері економіки та ін.) економічної злочинності. Окремо зупинена увага на використанні офшорних юрисдикцій як найпоширенішого способу відмивання доходів, що пов’язане з ухиленням від оподаткування та приховуванням його слідів, ухилення від сплати податків (офшорні схеми, фіктивне підприємництво («конвертаційні центри»), формування схемного податкового кредиту, заниження оборотів). Констатовано, що сучасні економічні відносини характеризуються активізацією глобалізаційних та інтеграційних процесів, а наявні численні проблеми боротьби зі злочинністю досягли нового рівня. У таких умовах, сформульоване концептуальне бачення заходів протидії економічній злочинності в умовах воєнного стану з розподілом на стратегічний та оперативний напрями подолання кризових явищ, які спрямовані на реалізацію національних інтересів, організацію економічної та фінансової безпек за допомоги кримінологічних заходів.