ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ НЕПОВНОЛІТНІХ - Клемпарський, Микола Миколайович; Назимко, Олена Вікторівна (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті досліджено особливості правового регулювання праці неповнолітніх. Проаналізовано думки й погляди вітчизняних науковців щодо визначення поняття неповнолітніх і визначено їх місце в соціумі. З’ясовано, що неповнолітні працівники – це специфічна категорія працівників, які відрізняються за віком, наявними трудовими правами, сукупністю додаткових форм захисту з боку держави в процесі здійснення своєї трудової діяльності. Зауважено, що головним завданням держави в частини регулювання праці неповнолітніх є приведення у відповідність нормативно-правової бази із реаліями вітчизняного ринку праці, що дасть змогу розкрити суть, специфіку, тенденції та реальні можливості впливу міжнародно-правових актів на працю вказаної категорії осіб. Проаналізовано норми чинного трудового законодавства, які регулюють працю найманих працівників,і визначено, що законодавчі норми щодо захисту життя і здоров’я неповнолітніх осіб, котрі прописані в чинному КЗпП України, мають чітку орієнтацію на захист насамперед усіх прав і свобод працівника. Особливу увагу приділено нормам міжнародного права, правові позиції яких є необхідними й у вітчизняному законодавстві. Наголошено, що праця неповнолітніх є одним з головних складників трудових правовідносин і її правове регулювання має відповідати всім міжнародним стандартам. В Україні для неповнолітніх осіб створено спеціальне правове підґрунтя для реалізації своїх трудових прав, проте недобросовісні роботодавці та низький рівень освіченості молоді зі своїми законними правами створюють підстави для численних зловживань і порушень з боку працедавців. Зроблено висновок, що серед основних шляхів вирішення проблем у сфері праці неповнолітніх є посилення проведення превентивних заходів з інформаційно-роз’яснювальної роботи серед навчальних закладів і закладів різного ступеня післяшкільної освіти, посилення контролю за дотриманням трудового законодавства серед роботодавців, перегляд штрафних санкцій у бік збільшення за експлуатацію праці молоді загалом та утиск її прав і свобод на першому робочому місці зокрема.