ПРАВОВІ КОНЦЕПТИ ХОСЕ ОРТЕҐИ-І-ҐАСЕТА: ПЕРВІСНА ҐЕНЕЗА ПРАВА ТА ЗАКОНУ - Туренко, Олег Станіславович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
Досліджено первісну ґенезу права та закону у філософській теорії Хосе Ортеґи-і-Гасета. Розкрито, що природа права роз’яснюється мислителем як об’єктивно-історичний, культурологічний феномен. В ортеґіанстві право є наслідком свідомої модернізації звичаю гомогенної спільноти, корпорацією воїнів (елітою), які виробили ідею права, розповсюдили у громадській думці та закріпили її примусом у формі соціального закону. Первісна природа права амбівалентна – з одного боку, право несе в собі корені ознаки звичаю: волютатизм, автоматизм, ірраціоналізм, бездуховність, а з іншого – насичене прогресивною ідеєю індивідуальних можливостей, що реалізуються у соціальній сфері відносної рівності та свободи. Соціальний закон як вольовий наказ громадської влади деталізує можливості індивіда у певних сферах життєдіяльності та формує відчужену від суспільства політичну владу.