МІСЦЕ ПРЕДСТАВНИКА (ЗАХИСНИКА) ОСОБИ В ДИСЦИПЛІНАРНОМУ ПРОВАДЖЕННІ В ОРГАНАХ ПОЛІЦІЇ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Медведенко, Надія Василівна; Медведенко, Сергій Вікторович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті автори розглянули особливості представництва в дисциплінарному провадженні в органах Національної поліції України. Звернули увагу на специфіку його нормативно-правового регулювання, яке здійснюється доволі широким колом актів, що регулюють дисциплінарне провадження в межах загальної дисциплінарної відповідальності та спеціальної дисциплінарної відповідальності. Зауважено, що дисциплінарне провадження в органах Національної поліції України здійснюється щодо трьох категорій осіб: поліцейських, державних службовців та працівників поліції, які виконують функції, не пов’язані з несенням служби, що зумовлює його особливості у зв’язку з тим, положенням яких нормативно-правових актів слід керуватися в конкретному випадку. Найчастіше потреба в представництві в дисциплінарному провадженні, що здійснюється в органах та підрозділах Національної поліції України, виникає в осіб, щодо дій яких воно проводиться, або зацікавлених осіб, якими можуть бути заявники, потерпілі та треті особи. Досліджено особливості представництва в дисциплінарному провадженні в органах поліції зарубіжних країн на прикладі поліції Англії та Вельсу, Польщі, США та Федеративної Республіки Німеччини. Звернено увагу на можливості вдосконалення дисциплінарного провадження в органах Національної поліції України, зокрема шляхом інтегрування окремих аспектів досвіду представництва в дисциплінарному провадженні поліції зарубіжних країн.