НОРМАНСЬКЕ РОЗСЕЛЕННЯ В ЄВРОПІ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СУСПІЛЬНИЙ УСТРІЙ ТА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОСТІ МІСЦЕВИХ ПЛЕМІННИХ ОБ ’ЄДНАНЬ - Шумський, Ігор Костянтинович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті на основі аналізу джерел та сучасних наукових концепцій розкривається процес розселення скандинавів у різних регіонах Західної і Східної Європи. Автор аналізує механізм норманського впливу на формування суспільного устрою і державності місцевих племінних об’єднань. Порівнюється характер сприйняття норманів у різних суспільствах, розглядаються проблеми етнічної належності варязького субстрату в Київській Русі.