ПРАВОВИЙ СТАТУС ІНОЗЕМНИХ ДОБРОВОЛЬЦІВ: ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Татаренко, Галина Вікторівна; Степанова, Ганна Анатоліївна (Правовий часопис Донбасу, 2024)
Статтю присвячено дослідженню відносин щодо визначення правового статусу та забезпечення потреб іноземних добровольців та осіб без громадянства, які брали участь в АТО / ООС; дослідженню практичних механізмів набуття статусу учасника бойових дій іноземними добровольцями, отримання ними громадянства України, з’ясування можливих соціально-правових гарантій для таких іноземців. Дослідження здійснено на підставі аналізу вітчизняного законодавства, міжнародно-правових актів, проєктів законодавчих актів щодо визначення правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, а також наукових праць вітчизняних та закордонних дослідників.