ПОНЯТТЯ І ПРАВОВІ ОСНОВИ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Зубенко, Сергій Євгенович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
Статтю присвячено вивченню поняття та правових основ, принципів і форм міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Визначено, що міжнародне співробітництво під час кримінального провадження сприяє взаємодії правоохоронних органів держав щодо обміну інформацією, передачі даних, документів, матеріалів, проведенню процесуальних дій, що забезпечує всебічне дослідження доказів і їх долучення до матеріалів кримінального провадження, а також надає можливість повно й об’єктивно вивчити обставини злочину, ухвалити обґрунтоване та вмотивоване рішення. Розглянуто форми міжнародного співробітництва. Акцентовано увагу на тому, що форми міжнародного співробітництва під час кримінального провадження передбачені не тільки національним законодавством, а й міжнародними договорами й угодами України. Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження здійснюється в таких формах, як: 1) обмін інформацією під час досудового розслідування; 2) участь представників правоохоронних органів договірної держави у проведенні процесуальних дій; 3) міжнародна правова допомога; 4) видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення; 5) тимчасова передача осіб; 6) перейняття кримінального переслідування; 7) передача засуджених осіб; 8) виконання вироків; 9) інші форми співробітництва, що передбачені міжнародними договорами й угодами (перевидача особи третій державі, тимчасовий арешт особи, транзитне перевезення та передача особи або власності тощо). У статті надано поняття та види принципів міжнародного співробітництва, а саме: 1) дотримання прав і свобод людини і громадянина, захист інтересів особи; 2) взаємності та добровільності співпраці держав; 3) невтручання у внутрішні справи інших держав; 4) суверенної рівності держав; 5) сумлінного виконання зобов’язань, визначених міжнародними договорами; 6) швидкого й ефективного здійснення міжнародної правової допомоги; 7) законності; 8) верховенства права; 9) рівності перед законом і судом.