ОСОБЛИВОСТІ ВЕНЧУРНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МЕДИЧНОЇ СФЕРИ - Попов, Віктор Андрійович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті розглянуто особливості та ключові характеристики венчурного інвестування підприємств такої інноваційної галузі, як медицина. Досліджені ключові аспекти інвестиційної та інноваційної діяльності на прикладі медичних стартапів. З’ясовано, що венчурні інвестиції в медичний бізнес є поширеним способом залучення фінансування для розвитку інноваційних медичних проєктів. Визначено, що попри всі ризики успішний медичний стартап може значно впливати на галузь охорони здоров’я та принести дуже великий прибуток інвесторам. Установлено, що медична діяльність є одним із найризиковіших напрямів підприємницької діяльності, саме тому, з огляду на особливості венчурного інвестування підприємств такої інноваційної галузі, вона є одним із найцікавіших напрямів дослідження. Проаналізовано безпосереднє коло суб’єктів, які можуть виступати інвесторами, зокрема, у сфері медичного підприємництва, а також особливості їх залучення в інвестиційні проєкти. Визначено особливості медичного бізнесу корпорацій у сфері медичних технологій. Модель такого бізнесу полягає в тому, що випробувати новий продукт, засіб або методику вже після клінічних випробувань можливо за допомогою нових мікропідприємств, проводячи, так би мовити, «розвідку боєм», випускаючи готовий, перспективний, але нікому не відомий продукт на ринок, нерідко після цього поглинаючи власний стартап материнською компанією. Саме цей аспект стимулює великі медичні корпорації бути інвесторами в медичний бізнес.