МОБІНГ ТА БОСИНГ У ВІЙСЬКОВОМУ КОЛЕКТИВІ: ПРИЧИНИ ІСНУВАННЯ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ - Іващенко, Сергій Миколайович; Гараз, Андрій Іванович (Правовий часопис Донбасу, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблеми мобінгу та босингу у військових колективах, їхньому впливу на морально-психологічний стан військовослужбовців і ефективність виконання службових обов’язків. Розглянуто законодавче регулювання цього явища в Україні, його особливості у військовому середовищі, а також основні причини виникнення та наслідки. Запропоновано шляхи вдосконалення правових механізмів запобігання та протидії мобінгу у військових формуваннях, зокрема і створення внутрішніх комісій, посилення контролю за дотриманням прав військовослужбовців і вжиття превентивних заходів.