ПРАВО В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА - Янчук, Наталія Дмитрівна (Правовий часопис Донбасу, 2025)
Наукову публікацію присвячено дослідженню трансформації права під впливом цифрових технологій. Автор розглядає право як «провідник» інформаційних технологій, що зумовлює глибокі зміни в самому праві, правових інститутах, юридичній практиці та правовідносинах. У статті наголошується, що інформаційні технології створюють нові умови та фактори для виникнення, зміни та припинення правовідносин, що відображаються в нових явищах правової дійсності. Розкриваються питання сутності цифрового права. Проаналізовані доктринальні підходи до інтерпретації правової природи цифрового права (ІТ-права). Автор доходить висновку, що використання цифрових технологій сприяє формуванню нового цифрового середовища правового регулювання й одночасно актуалізує проблему адаптації права до можливостей сучасних інформаційних технологій.