ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІГРАФА У ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНІЙ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Градун, Світлана Анатоліївна (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті розглянуто типовий устрій і принцип дії сучасного поліграфа, проаналізовано види його використання у діяльності Національної поліції України. Встановлено, що поліграф може застосовуватися у позапроцесуальному виді (поза кримінальним провадженням) та у процесуальному (проведення експертизи). Підкреслюється, що застосування поліграфа у кримінальному провадженні можливе (має сенс для доказування) лише у формі психологічної експертизи із застосуванням поліграфа. Розглянуто проблемні питання щодо визначення місця висновку експерта серед інших джерел доказів у кримінальному провадженні. Сформовано висновок, що, зважаючи на складність даної експертизи з використанням поліграфа, ймовірнісний характер її висновків і проблематичність їх використання в доказуванні, потрібно у кожному конкретному випадку визначитися з обґрунтованістю і доцільністю її проведення.