СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ ФОРМ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПІДРОЗДІЛУ ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ - Гречишкін, Юрій Анатолійович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті розкрито сутність та значення форм управлінської діяльності керівника територіального підрозділу патрульної поліції. Наголошено, що серед правових форм управлінської діяльності керівника територіального підрозділу патрульної поліції чільне місце займає правотворчість, яка виступає у вигляді вироблення, зміни, доповнення та скасування адміністративних правових актів. Сформульовано визначення адміністративного акту керівників територіальних підрозділів патрульної поліції, які спрямовані на організацію службової діяльності управлінь патрульної поліції та їх структурних підрозділів, в частині дотримання законності та дисципліни, захисту прав і свобод людини, оперативного реагування на повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події, а також вирішення інших адміністративних питань службової діяльності підрозділу патрульної поліції. З'ясовано роль Національної поліції, яка виступає основним суб'єктом, що впроваджує у службову діяльність патрульної поліції правотворчі ініціативи. Виділено загальні ознаки нормативно-правових та адміністративних актів в управлінській діяльності патрульної поліції, до яких належать: а) направлення на деталізацію нормативно-правових актів найвищого рівня; б) державно-владний, розпорядчий характер, з допомогою якого здійснюється цілеспрямоване вплив учасників управлінських відносин; в) конкретні юридичні наслідки, які виражаються у вигляді встановлення, зміни чи припинення прав та обов'язків; г) обов'язковий характер правових управлінських актів. Доведено, що ефективне та раціональне використання форм управлінської діяльності керівника патрульної поліції, чинить позитивний управлінський вплив на організацію службової діяльності, покращення якості нормотворчого процесу в патрульній поліції, шляхом підвищення якості підготовки та затвердження адміністративних актів, поліпшення дисциплінованості підпорядкованого особового складу, що в кінцевому випадку позитивно впливає на результативність адміністративної діяльності патрульної поліції.