ОСОБЛИВОСТІ ПОЧАТКУ РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗКРАДАНЬ КОШТІВ ПІД ЧАС РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Чуйко, Євген Володимирович (Правовий часопис Донбасу, 2024)
У статті відзначено, що внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України, повязаних із уведенням воєнного стану, суттєво вплинуло не лише на кримінально-правову кваліфікацію розкрадань коштів під час реалізації соціальних програм і процедуру прийняття окремих процесуальних рішень, а й на методику розслідування злочинів даної категорії. На основі аналізу механізму заволодіння коштами державних цільових фондів формулюються положення щодо можливих методів їх виявлення і документування правоохоронними і контроюючими органами. З урахуванням цього досліджено особливості первинних матеріалів про розкрадання коштів службовими особами державних цільових фондів, що передаються до органу досудового розслідування. На основі визначених особливостей первинних матеріалів про розкрадання коштів під час реалізації соціальних програм сформульовано типові слідчі ситуації початку досудового розслідування: виявлення ознак злочинів та їх документування оперативними підрозділами в результаті моніторингу діяльності державного цільового фонду з використанням оперативно-розшукових методів; виявлення ознак злочинів та їх документування державним органом фінансового контролю в результаті перевірки діяльності державного цільового фонду. Висвітлено особливості вказаних слідчих ситуацій, сформульовано положення щодо особливостей алгоритмів дій слідчого на початковому етапі досудового розслідування.